Guest
Akuten.nu
söndag 11 juni 2023, Läst 116 ggr.

Jag får bättre vård på en akutmottagning än på en vårdcentral!

Det är en relativt vanlig uppfattning att patienter per automatik får bättre vård på en akutmottagning än hos exmepelvis sin familjleläkare / vårdcentral. Stämmer detta?

Inte nödvändigvis

Det är långt ifrån säkert. Här nedan ska vi försöka reda ut skillnader och likheter.

Inga långa utredningar

På en akutmottagning prioriteras snabb och effektiv bedömning och behandling av akuta medicinska tillstånd. Därför görs normalt sett inga långa utredningar på en akutmottagning, utan fokus ligger främst på att säkerställa att det inte finns något omedelbart hot mot patientens hälsa och liv. Utredningar och mer omfattande diagnostiska undersökningar faller normalt inom området för primärvården eller specialiserade kliniker. När den akuta situationen har stabiliserats och hotet mot patientens hälsa har avvärjts, kan läkare på akutmottagningen råda patienten att söka vård hos sin primärvårdsläkare eller hänvisa till en specialiserad mottagning för ytterligare utredningar och uppföljning. Det kan således resultera i att patienten exempelvis kan få gå hem från akutmottagningen utan att få ett svar på varför hon eller han har haft ont i magen av och till under 3 månader. Denna utredning åligger primärvården.

Läkare med olika erfarenheter

Både på akutmottagningen och hos familjeläkaren kan det finnas både nya och erfarna läkare, vilket innebär olika möjligheter för patienterna. På akutmottagningen kan det hända att man träffar en läkare som är i början av sin karriär och fortfarande håller på att utbilda sig. På familjeläkarpraktiken kan man däremot få möjlighet att träffa en erfaren läkare med lång erfarenhet och specialistkompetens. Familjeläkare är specialister inom allmänmedicin och har breda kunskaper inom olika medicinska områden. Det är alltså inte säkert att du får träffa en läkare med mer erfarenhet eller kompetens på en akutmottagning. Det är viktigt att komma ihåg att både nya och erfarna läkare har sina egna unika förmågor och kompetenser.