Omvårdnad

Många patienter som söker vård på akutmottagningen har behov av olika typer av omvårdnad. Detta kan inkludera hjälp med grundläggande behov som att ta sig till toaletten, få stöd vid mobilisering eller utprovning av hjälpmedel som kryckor. För vissa handlar det om att få stomi- eller kateterpåsar tömda, eller att få hjälp med att byta kläder eller inkontinensskydd.

En del patienter kan behöva stöd med att få i sig föda eller dryck, särskilt om de är svaga eller har svårt att äta själva. Andra behöver hjälp med praktiska saker som att få kontakt med anhöriga eller ordna transport hem. Det kan också handla om att påminna eller hjälpa patienten att ta sina mediciner – kanske ligger deras glasögon nedpackade i en väska, eller så behöver deras mobiltelefon laddas för att kunna nå viktig information eller personer.

En del patienter behöver också mer specifikt stöd, som att lära sig hantera nya behandlingar. Till exempel kan det handla om att visa hur de ska ta sina Fragmin-sprutor eller administrera insulin, vilket kan vara avgörande för att de ska kunna hantera sin sjukdom hemma.

Dessa omvårdnadsinsatser är ofta små i sig, men de gör stor skillnad för patientens välbefinnande, trygghet och förmåga att klara sig efter sitt besök på akutmottagningen. Att se till dessa behov är en viktig del av det vårdande arbetet och bidrar till att skapa en helhetsvård där både kroppsliga och praktiska behov tillgodoses.

Allt detta tar tid.